כניסה למערכת ספרו את הסיפור שלכם

אודות

אודות Insights

המרכז לקידום מדע אזרחי בבית הספר (TCSS) מהווה רשת של שותפויות בין בתי ספר, הקהילה והמדע. בכל אחת מהשותפויות הללו מצטברים ידע וניסיון רבים לגבי הנושא שמעניין את כולנו - איך משלבים מדע אזרחי בבית הספר באופן מיטבי. ידע  וניסיון אלו עולים מתוך נקודות המבט השונות של של חברי הקהילה על ההתנסות במדע אזרחי. למשל, תלמידה שהשתתפה בפרוייקט הראדון, תיארה את האופן שבו החצנת דרכי החשיבה של הלומדים תרמו ללמידה,  מורה הסבירה כיצד תמיכה בלמידת עמיתים העצימה את הלומדים, חוקרת חינוך שמה דגש על הפיכת המדע לנגיש והמדענית השותפה לאותו פרוייקט התייחסה לטיפוח למידה עצמאית של הלומדים. כל המשתתפות התייחסו לחשיבות של זרימת ידע בין בית הספר והחברה באמצעות מדע אזרחי. האיגום של הידע והניסיון הללו יכול לעזור לכולנו ללמוד זה מזה וליצור ידע משותף על האופן שבו ניתן להתאים דרכי יישום להקשרים ומטרות שונות, על התפתחות של רעיונות הקשורים ללמידה ולהוראה ועוד. 

דרך טובה לאגם ידע היא באמצעות רשת של עקרונות פדגוגיים שקושרים בין התיאוריה והמחקר על איך אנשים לומדים (תיאוריות למידה) ובין דרכי היישום של תיאוריות אלו בכיתות (עקרונות הפעלה). באופן זה, הגבולות המסורתיים בין בית הספר, הקהילה והמדע נפרצים, והשטח והמחקר מפרים זה את זה.

סביבת Insights מספקת מרחב לאיגום הידע המשותף של רשת השותפויות של המרכז לקידום מדע אזרחי בבית הספר. אנו מזמינים אתכם לתהליך משותף, בינתחומי, המשלב את מגוון המיומנויות ונקודות המבט של חברי הקהילה. אנו מקווים כי Insights תהווה במה להצגת החדשנות, ההרפתקנות והערך המוסף של שילוב מדע אזרחי בבית הספר.

 

מה יש ב Insights?

  • סיפורי הפעלה של יישום מדע אזרחי בבית הספר (או בקיצור סיפורי הפעלה). סיפור הפעלה הוא תיאור של היבט מסויים מהתנסות בפרוייקט מדע אזרחי ממנו עלו תובנות שעשויות לעזור לאחרים ביישום. למשל, תיאור כיצד שיתוף פעולה בין בית ספר בנהריה לבין מדענים בפרויקט המדוזות הוביל לשינוי בית ספרי. סיפור זה, עשוי לעזור לצוותי הוראה אחרים לבחון את מטרותיהם בהקשר לשותפות עם המדענים. סיפורי הפעלה יכולים להכתב על ידי חברי קהילה שונים, ובכך לכלול נקודות מבט שונות על ההתנסות, למשל כפי שחווים אותו תלמידים, הורים, מורים, מנהלים, אנשי מדיניות חינוך, חוקרי חינוך ומדענים. סיפורי הפעלה מהווים דרך ייחודית להציג ולחשוף בפני מתעניינים את החדשנות, ההרפתקנות והערך המוסף של היישום הייחודי של מדע אזרחי. כל סיפור ב Insights מקושר לעיקרון הפעלה אחד או יותר.
  • עקרונות הפעלה של מדע אזרחי בבית הספר (או בקיצור עקרונות הפעלה). עיקרון הפעלה נובע מתובנה העולה ממספר סיפורי הפעלה אשר להם אתגר משותף. למשל, האתגר של איך לתמוך בתלמידים לעצור רגע, ולבחון מה הם מבינים, ומה הם עדיין לא מבינים (עידוד רפלקציה). התובנה העולה ממספר סיפורי הפעלה המקושרים לעיקרון הפעלה זה יכולה להנחות פעילויות אחרות. מצד שני, איגום התובנות ממספר סיפורים יכול להוות בסיס למחקר. באופן זה, עקרונות הפעלה מהווים מקום מפגש בין השדה והמחקר / הפרקטיקה והתיאוריה. 
  • עקרונות-על פדגוגיים (או בקיצור עקרונות-על). עקרונות הפעלה ב Insights שהינם בעלי זיקה משותפת, מקושרים לעיקרון-על המאגד ביניהם. למשל, עיקרון ההפעלה עידוד רפלקציה מקושר לעיקרון-על המאגד עקרונות הפעלה המנחים כיצד ניתן לתמוך בטיפוח למידה עצמאית (מטה-קוגניציה). באופן זה, עקרונות-העל מקושרים למספר עקרונות הפעלה, ובנוסף, מרחיבים את הרקע התיאורטי בנוגע לתהליכי הלמידה הרלוונטיים. 

איך משתתפים ב-Insights?

- מספרים סיפור הפעלה:

  • בוחרים היבט מעניין אחד מההפעלה: בהפעלה שערכתם יש בודאי היבטים מעניינים רבים היכולים להיות מסופרים בסיפורים שונים. בכדי לספר סיפור הפעלה אחד, בוחרים היבט מעניין אחד מההפעלה. היבט זה יכול להיות אופן ביצוע של פעילות, קשר מיוחד שנרקם בין חברי הקהילה, מאפיין ייחודי של תהליך למידה וכדומה.
  • מתארים את ההיבט הנבחר ב 2-4 נקודות. 
  • מספרים את הסיפור סביב ההיבט הנבחר באופן תמציתי המאפשר לקוראים להבין מה קרה בסיפור, גם אם לא תוארה כל ההפעלה לפרטיה. 
  • מזהים מהם עקרונות ההפעלה המבוטאים בסיפור באופן הבולט ביותר. בהפעלה ניתן יהיה בודאי לזהות עקרונות הפעלה רבים. במידה וזיהיתם יותר משישה עקרונות הפעלה בסיפור שכתבתם, נסו למקד את הסיפור כך שידגיש את העקרונות החשובים לכם ביותר. לאחר מכן, הציעו רק את עקרונות ההפעלה הללו.

- מוסיפים תמונות, סרטונים או קישורים רלוונטים תוך שמירה על פרטיות המצולמים ועל זכויות היוצרים.

- מזמינים שותפים אחרים לעשייה להוסיף את נקודת המבט שלהם על סיפור ההפעלה.

- ממפים ויוצרים את הידע המשותף בקהילה: מציעים קשרים חדשים בין סיפורים לעיקרונות הפעלה.

- דנים ברעיונות: מוסיפים שאלות, הערות, תובנות לגבי סיפורים ועקרונות ההפעלה.