מחקר כיתתי לחקר אישי

סיפורו של תלמיד שהשתתף במחקר מדע אזרחי כיתתי ובעקבות הפרויקט והמפגש עם המדען התעורר בו עניין שהוביל ליוזמת חקר אישית
עקרונות הפעלה
עקרונות הפעלה מתארים דרכים שונות לגשר בין תיאוריות על למידה והוראה לבין דרכי יישום אפשריות
זהו סיפורו של תלמיד שנקרא לו דניאל (שם בדוי), אשר השתתף בפרויקט מדעי אזרחי יחד עם כיתתו ומצא כי נושא הפרויקט כה קרוב לליבו, וכי הקשר עם המדען המוביל כה פשוט וקל, עד כי הוא הרחיב את המחקר ביוזמתו ובזמנו הפנוי.
במסגרת פרויקט החקר של שיעורי מדעים, תלמידי כיתות ט' בבית ספר כדורי יצאו למחקר מדע אזרחי בשיתוף עם האקולוג אסף בן דוד מאוניברסיטת תל אביב. מטרתם היתה ללמוד על הרכב אוכלוסיית היונקים הקטנים באזורים שונים בבית הספר ומחוצה לו, ועל הגורמים הסביבתיים שמשפיעים על אוכלוסיה זו. שיטת המחקר כללה ניטור של בעלי החיים בעזרת פלטות עקבות - מתקן מיוחד שניתן לבנייה עצמית מחומרים פשוטים, המשמש לתיעוד של עקבות בעלי החיים הנמצאים בשטח.
בין שאר עיסוקיו, דניאל הינו צלם טבע חובב שנוהג לצאת יחד עם חברו לצלם חיות בר בסביבתם. לכן אין זה מפתיע שהסקרנות של דניאל לגבי הפרויקט הכיתתי התעוררה עוד כשהמורה סיפרה לתלמידים עליו לראשונה. זמן קצר לאחר מכן התלמידים נפגשו עם אסף האקולוג, שהגיע לבית ספרם כדי להסביר על המחקר ועל שיטת הניטור בעזרת עקבות. מיד לאחר המפגש דניאל ניגש לאסף כדי לדבר איתו. הוא סיפר לאסף על תחביב הצילום שלו ועל חוויותיו בחיפוש אחר חיות בשטח. בסיום השיחה אסף נתן לדניאל עותק של מגדיר עקבות ואמר לו שהוא יכול לשמור אותו אצלו.
דניאל המשיך לעבוד עם כיתתו על הפרויקט. עד מהרה הם למדו כיצד לבנות את הפלטות וכיצד להציבן בשטח כדי לתעד עקבות. דניאל הבין כי מדובר במשימה שהוא יכול לבצע בעצמו, והחל לחשוב מה הוא יכול ללמוד בעזרת הפלטות על סביבת ישוב מגוריו. בתמיכתה של המורה הוא יצר קשר ישירות עם אסף, ויחדיו סוכם על הפעלת המחקר בשטחים שהוא התעניין בהם. דניאל השאיל פלטות מבית הספר ופיזר אותן בשטחים אלו בזמנו הפנוי, תוך דיווח התוצאות חזרה לאסף.
גם בפרויקט הכיתתי דניאל היה דמות מפתח בהובלת המחקר, והוא נבחר יחד עם שני תלמידים נוספים להציג את הפרויקט ביריד החקר האזורי שהתקיים באותה שנה.
פרוייקט
בעקבות יונקים קטנים
תגובות

11/11/2020 17:29:29